La Vall de Llémena és un dels indrets naturals més ben conservats de les comarques gironines i a tocar de la ciutat de Girona. A cavall entre dues comarques, el Gironès i la Garrotxa, delimita a l’oest per les serres de Finestres, Portelles, Rocacorba, el serrat de Cadalt i els pujols del Bruguerol, Montcal i Sant Medir.
La vall rep el seu nom de la riera de Llémena, que la travessa des de la capçalera fins a la seva desembocadura en el Ter, al seu pas per Sant Gregori. La vida dels seus municipis gira a l’entorn de la riera, Canet d’Adri, Sant Aniol de Finestres, Sant Gregori i Sant Martí de Llémena, per on s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc de gran valor paisatgístic. La combinació entre els camps de conreu, els diferents tipus de bosc, els cingles i la presència de l’aigua, conformen un paisatge harmònic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Aquesta situació geogràfica, així com la bellesa del seu entorn, proporcionen les condicions idònies per gaudir d’una gran diversitat de possibilitats lúdiques, culturals, esportives i gastronòmiques per a tots els públics.
- Per saber-ne més:
Què visitar?
1) A prop de la Masoveria de Cal Sastre
La Masoveria de Cal Sastre es troba a 15 min caminant de les Gorgues de Sant Medir i a 5 Km de les Gorgues de Canet d’Adri, molt boniques.
A 15 minuts caminants de la masia es pot visitar el Castell de Cartellà, castell catalogat com a monument del municipi de Sant Gregori (Gironès) i declarat Bé cultural d’interès nacional. Es tracta d’un castell termenat documentat el 1238. El castell es troba sobre la plataforma triangular de colada volcànica situada a la confluència dels torrents de Gàrrep i Pedrola, que li servien de fossars. Sobre cada un d’ells hi havia un pont de pedra per accedir al recinte exterior del Castell.
A 11 Km es pot fer una excursió i pujar a la muntanya de Rocacorba de 991 msnm, la més alta del Gironès, on s’hi entrenen els ciclistes professionals i des d’on s’observen unes vistes espectaculars del pla de Girona, de l’Estany de Banyoles (a 18 Km) i del mar mediterrani i la Costa Brava.
A 10 Km es pot visitar el volcà del puig de la Banya del Boc (de fet la masia està construïda amb roca volcànica).
El restaurant «Can Xifra» es troba només a 200 m caminant de la Masoveria de Cal Sastre, i és conegut per la seva cuina tradicional catalana i per la seva qualitat.
«El Celler de Can Roca», a 20 min en cotxe, és un restaurant amb 3 estrelles Michelin i de fama mundial. A més, la Vall del Llémena ofereix una àmplia gastronomia amb molts restaurants de qualitat propers a la Masoveria de Cal Sastre: Can Joan d’Adri, Can Toscà, Restaurant Maràngels, Can Ribas, Can Perot, Can Reixach, Cal Ganso, etc.
2) Girona
Girona, ciutat comptal i inmortal, és una de les ciutats més romàntiques d’Europa
segons «European Best destinations».
L’aspecte arquitectònic del seu Barri Vell (centre històric), és un dels més evocadors de tot Catalunya i fan de la ciutat un lloc tan bohemi com bucòlic.
Històrica ciutat d’origen romà, amb més de 2000 anys d’antiguitat, enamora pels seus carrerons empedrats del casc antic en el qual sobresurten joies com el call jueu i la magnífica Catedral.
A més de ser una de les ciutats amb millor qualitat de vida del país i escenari de la mítica sèrie «Joc de Trons», a Girona podràs gaudir d’una gastronomia de primer nivell, en el qual destaca el Celler de Can Roca, diverses vegades seleccionat com millor restaurant del món. No et pots perdre:
Les Cases de l’Onyar: Aquestes cases de façanes de colors es troben penjant sobre el riu Onyar, en el tram que discorre pel casc antic. Des del Pont de Pedra tindràs una bona primera perspectiva del preciós reflex d’aquestes cases sobre les aigües del Riu Onyar amb el fons la catedral i la torre de l’església de Sant Feli. La millor vista i foto s’obtenen des del pont de les Peixateries Velles o pont Eiffel, un original pont de ferro construït pel mateix Gustave Eiffel el 1877. Si vols entrar en una de les cases penjants pots visitar la fantàstica Casa Masó, símbol de el moviment de l’Noucentisme de la ciutat.
La Catedral de Girona: Una de les millors coses a fer a Girona és pujar els 90 graons de l’escala d’estil barroc que et deixen davant de la Catedral. Després de veure la impressionant façana d’estil barroc i les vistes des de dalt de l’escala, escenari de ·»Joc de Trons», pots entrar al seu interior passant per la taquilla (7 €), situada a l’esquerra de la porta d’entrada.
La visita amb audioguia també inclou el museu de la catedral, on s’hi troba el tapís romànic de la Creació de segle XI.
Després del museu entraràs a la nau gòtica de la catedral, considerada la més ampla del món, i podràs recórrer el preciós claustre.
El Call Jueu: El Call, situat dins el casc antic, és el barri jueu millor conservat d’Europa i un altre dels llocs imprescindibles de Girona.
En aquest barri de carrers estrets empedrats i preciosos patis, hi va viure una de les comunitats jueves més importants d’occident que van fer prosperar al màxim la ciutat fins a la seva expulsió l’any 1492.
És recomanable començar la ruta al Call recorrent el carrer de la Claveria i anar baixant per carrerons situats entre aquest i el Carrer de la Força com el Carrer de Manuel Cundado o el de Sant Llorenç, fins arribar a la Pujada de Sant Domènec.
Per conèixer la història d’aquesta comunitat pots entrar al Museu d’Història dels Jueus, situat en una antiga sinagoga.
Aquesta zona també és perfecta per recuperar energies provant plats típics com el suquet de rap i gamba o el mar i muntanya en alguns dels millors restaurants de Girona.
Els Banys Àrabs: Situats a prop de la Catedral, són una construcció romànica de segle XII.
Aquests banys deuen el seu nom a la inspiració que van prendre de les termes romanes i els banys musulmans, i per utilitzar el sistema de calor per vapor a l’estil àrab.
Després de pagar els 2€ de l’entrada et trobaràs amb la sala més bonica dels banys, que s’utilitzava com a vestidor, en el qual un dels elements més destacats és la piscina central amb una preciosa cúpula sostinguda per vuit columnes amb capitells ricament decorats. Des d’aquesta sala passaràs a la zona d’aigua freda i la de calenta.
La Muralla de Girona: La ciutat de Girona està situada en una posició fronterera i estratègica, pel que va requerir des dels seus inicis la construcció d’una muralla defensiva amb diverses torrasses.
La primera muralla va ser construïda al segle I a.C. pels romans i no va ser fins a l’ampliació en l’Edat Mitjana que es va crear un passeig que permetia recórrer una de les muralles carolíngies més extenses d’Europa.
Aquesta muralla conserva un gran tram i ofereix unes fantàstiques vistes de la ciutat i voltants.
Per accedir a la muralla pots prendre com a referència els Banys Àrabs i pujar pel Passeig de Reina Joana seguint els cartells que marquen la muralla com a «Passeig Arqueològic».
Monestir de Sant Pere de Galligants: Claustre d’estil romànic construït al segle X. Aquesta antiga abadia benedictina, seu a Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, destaca pels preciosos capitells decorats amb motius vegetals, el campanar octogonal i el claustre romànic amb més capitells minuciosament decorats.
Pujada de Sant Domènec: Al final del Carrer de la Força s’arriba a la Pujada de Sant Domènec, un carrer esglaonat, situat al cor del Barri Vell, que està envoltat pel Palau Renaixentista de Calemany, el Palau dels Agullana i al fons l’església barroca-neoclàssica de Sant Martí Sacosta. Com a curiositat, en els graons barrocs d’aquesta escala es van rodar diverses escenes de les pel·lícules «El Perfum» i «Soldados de Salamina».
A més de l’església de Sant Martí, una altra de les esglésies més boniques de Girona és l’església de Sant Fèlix, la primera catedral de Girona.
Aquesta església que va ser catedral fins al segle X destaca pel seu alt campanar, la façana barroca i els vuit sarcòfags pagans i paleocristians del seu interior.
Rambla de la Llibertat: Passejar per la Rambla de la Llibertat i prendre alguna cosa en alguna de les seves terrasses. Aquest carrer comercial, antic mercat, té un aire medieval amb diversos edificis modernistes i una bonica zona de porxos únics a la ciutat.
Temps de flors: Es celebra a mitjans de maig. Durant 10 dies els carrers, places, patis i edificis principals de barri antic de Girona es decoren amb més de 150 preciosos conjunts florals que omplen de color i aroma tots els racons.
- Per saber-ne més:
3) Banyoles
L’Estany és l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles.
Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.
Els valors naturals de l’Estany i el seu entorn han estat reconeguts amb diverses figures de protecció. El 1992 va ser inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) per la Generalitat de Catalunya; els anys 2000 i 2003, a nivell europeu, va ser reconegut com a espai de la Xarxa Natura i Lloc d’Interès Comunitari. Per altra banda, forma part del conveni Ramsar que qualifica la zona lacustre de Zona Humida d’Importància Internacional.
- Per saber-ne més:
4) Costa Brava
A 30-40 minuts amb cotxe de la Masoveria de Cal Sastre hi ha la Costa Brava, platges i cales i una suma de sensacions que et sorprendran des de Blanes fins a Portbou. També la natura hi té un protagonisme destacat, amb el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
El litoral et captivarà per la bellesa de les seves platges, i cales, algunes d’elles autèntics paradisos amagats entre penya-segats. Sense oblidar-nos del caràcter mediterrani de viles com Cadaqués o Calella de Palafrugell.
La Costa Brava també et guarda un gran recull de propostes culturals: l’empremta de Salvador Dalí a l’Empordà; el monestir de Sant Pere de Rodes o el castell de Peratallada; viles medievals com Tossa de Mar, Púbol, Peratallada o Pals; les ruïnes d’Empúries, testimonis excepcionals de les civilitzacions grega i romana i la tradició ceramista de la Bisbal d’Empordà.
- Per saber-ne més: